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EDUCATIONAL INTERPRETERS AND INTERPRETER LICENSURE 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 

• Who is considered an “Educational Interpreter”? 

Interpreters who provide interpreting services to deaf and hard of hearing 
students in the K-12 setting and in compliance with the Illinois State Board of 
Education (ISBE) Rules. 

• When interpreting only in the educational K-12 setting, do I need an interpreter 
license? 

No.  Under Section 25 of the Interpreters for the Deaf Licensure Act of 2007, 
educational interpreters in compliance with ISBE are exempt.   

• Is interpreting in post-secondary settings such as college and university classes 
considered “educational interpreting”? 

No.  An Educational interpreter is one that provides interpreting services in 
educational environments under the regulatory authority of ISBE.   

• Is it still “educational interpreting” when interpreting for a deaf or hard of hearing 
student in a school sponsored extra-curricular events such as sports or field trips? 

Yes.  An educational environment includes activities not only in the classroom but 
includes laboratories, shops, playgrounds, libraries or other educational settings. 

• Can an “educational interpreter” interpret for deaf adults such as parents or teachers 
when part of the school activities such as staff meetings or parent-teacher 
conferences? 

No.  An educational interpreter is one that provides interpreting services to a deaf 
or hard of hearing student.  When interpreting for a deaf or hard of hearing adult, 
the interpreter must be licensed and have the required proficiency level for the 
interpreting assignment. 

• I don’t see school activities listed under any of the proficiency levels in the 
Interpreter Licensure rules?   

The proficiency levels list broad categories of interpreting assignments.  A school 
providing services to a deaf parent would fall under government services.  
However, an interpreter for a deaf staff member would fall under employment.  
The interpreting assignment must be looked at on a case by case basis to determine 
the correct license proficiency level. 
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• What level of a licensed interpreter is needed when interpreting for a deaf adult in 
the following settings: 

- Parent Teacher Conferences – General License, Intermediate Proficiency Level 
- Staff Socials or Parent’s Night – Provisional License 
- Staff Meetings – General License, Intermediate Proficiency Level 
- IEP Meetings – Depends on who the interpreting services are for, a Deaf 
parent would require an Interpreter with a General License, Intermediate 
Proficiency Level.  For a deaf student, it could be an Educational Interpreter; 
however, it cannot be the educational interpreter which is part of the IEP team.  
An educational interpreter part of the team cannot individually participate and 
interpret at the same time. 
 

 

  


