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I. PURPOSE 
 

The purpose of this Policy Guide is to inform Department and Purchase of Services 
(POS) licensing staff the addition of the definition of “child with a disability” in licensed 
child care institutions and maternity centers. 

 
II. PRIMARY USERS 
 

The primary users of this policy guide are Department and POS licensing staff. 
 
III. STATUTORITY POLICY 
 

Recent changes in the Children and Family Service Act [20 ILCS505/5(y)] requires that 
children with a disability who received residential and educational services from the 
Department are eligible to receive transition services up to age 21, inclusive. The 
Department therefore is adding the following definition of “child with a disability” to Part 
403, Licensing Standards for Group Homes and Part 404, Licensing Standards for Child 
Care Institutions and Maternity Centers so that children with a disability may receive 
transitional services up to age 22 while in the licensed facility. 

 
IV. NEW DEFINITION 
 

“Child with a disability” means a child up to the age of 22 years old - with mental 
retardation, hearing impairments (including deafness), speech or language impairments, 
visual impairments (including blindness), serious emotional disturbance (hereinafter 
referred to as emotional disturbance'), orthopedic impairments, autism, traumatic brain 
injury, other health impairments, or specific learning disabilities; and who, by reason 
thereof, needs special education and related services. Federal Individuals with 
Disabilities Education Improvement Act of 2004 [34 CFR part 300]. 

 



V. QUESTIONS 
 

Questions regarding this Policy Guide may be directed to the Office of Child and Family 
Policy at 217-524-1983 or via Outlook at OCFP–Mailbox.  Non Outlook users may e-
mail questions to cfpolicy@idcfs.state.il.us. 

 
VI. FILING INSTRUCTIONS 
 

File this Policy Guide immediately following Rule 403 or Rule 404. 
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